Akut behov av tungbärgning

30 juli 2020 william eriksson

Det får ju inte hända att en buss kör i diket, eller att en stor, tung långtradare välter. En sådan olycka innebär risk för allvarliga personskador eller att farliga ämnen läcker ut i miljön. Det är ett skräckscenario och något som absolut måste undvikas. Men ibland är olyckan framme ändå, hur försiktig och rutinerad föraren än är. Fordonet kan gå sönder, eller så är det någon annan som gör en tokig manöver på vägen. Man kan behöva väja för ett stort djur, eller så är det en ovanligt halkig väg. När läget har blivit akut anlitar man en tungbärgare.

 

Rädda lasten och laga långtradaren

En tungbärgare är specialist på akut fordonsbärgning. Helst vill man både rädda lasten och skydda folk från skador, men också försöka laga fordonet på plats. Det beror förstås på skadans omfattning och hur hela situationen ser ut. Tungbärgaren ger bästa service allt efter omständigheterna. Det kan innebära att deras mobila däckverkstad kommer körande till platsen, och där finns både reservdelar och nödvändiga verktyg, slangar och nipplar. Maskin för montering och balansering ingår också. Kan man laga felet på plats blir avbrottet inte så stort, och långtradaren eller bussen kan köra iväg direkt efter en snabb reparation. Men det kan också bli frågan om en tungbärgning med lyftkran.

 

Att få hjälp upp ur diket

Det som ligger i diket ska upp med akut tungbärgning, och då använder man sig av en robust kranbil med en utskjutbar bom. Kranen kan då stå på vägen och ändå nå fordonet som hamnat fel. En sådan kran kan lyfta upp till femton ton. För en buss skjuter man in en sticka som är drygt fem meter lång och får upp bussen lättare. De fordon som varken är kördugliga eller kan repareras på plats kan forslas bort med särskilda bärgningsbilar. Mindre fordon får plats på trailers.