Familjerätt i Landskrona styr upp familjerna

10 mars 2022 jonas olsson

editorial

En familj kanske tycker att den ska få bestämma själv om allting som rör familjen. Det hade man kunnat förstå, om det inte visade sig att familjer ibland hade väldigt dåligt omdöme. Det finns alldeles för många föräldrar som missbrukar, inte kommer överens om vårdnaden eller hamnar i andra situationer där barnen riskerar att komma i kläm. Samtliga är exempel där familjen inte kan lösa problemen själva hemma vid köksbordet. Det är därför familjerätt finns.

Familjerätt handlar dock inte bara om att lösa vårdnadstvister, det handlar om mycket annat också. En hel del arbete görs i förebyggande syfte. Som att till exempel hindra att ett barn döps till någonting alldeles galet som kommer att vara till skada för barnet eller väcka förargelse hos allmänheten. Det är familjerätten som går in och säger nej när de inte tycker att ett föreslaget namn från föräldrarna ska godkännas av Sveriges myndigheter.

 

Familjerätt

 

Namn som inte blivit godkända

Du ska få ett exempel. Ovanstående kan alltså innebära att när en bebis föds på sjukhuset i Landskrona och föräldrarna vill döpa ungen till Superman, så är det inte säkert att de får det. Faktum är att det är ett exempel på ett namn som faktiskt har nekats. På grund av, eller tack vare, familjerätt i Landskrona, så kommer du inte höra vilka namn som helst ropas på skolgården i den skånska kuststaden. Och tur är väl det, med tanke på vad folk kan hitta på.

I listan på nekade namn kan du hitta vansinnigheter som Alkis, Skrot, Nazi, Judas, T-Rex och Mysco. Kanske är det ganska bra att familjerätten kan gå in och styra upp saker ibland. Som sagt verkar familjer ibland sakna det omdöme som krävs för att man skulle kunna lita på dem fullt ut. Till dess att mänskligheten har utvecklats lite till ska man nog hålla hårt i fenomenet familjerätt.