Att spela i ett band gör dig till en bättre människa

16 september 2021 Mikael Barani

Det är lätt att vilja leva ett bekvämt liv. Ett sådant där man inte behöver anstränga sig nämnvärt utan ändå kan ha det rätt chill – en sorts evig semester med all-inclusive.
Alla som har varit på en sådant semester vet dock att man blir lite trött på det i längde. Det är i själva kontrasten mellan vardagen – med alla dess problem och utmaningar – och det lugna livet som tjusningen ligger.

Våga utsätta dig för utmaningar

Att vi prövas är helt enkelt livsviktigt för att vi ska kunna frodas som människor. För våra förfäder var slitet mer norm än undantag. Idag har vi på många sätt gått åt motsatt riktning – vi utsätts för så få riktiga prövningar att minsta lilla rubbning i vardagen känns jobbig.

Därför handlar livet om att utsätta sig för sådant som faktiskt är bökigt, svårt och utmanande. Det är där vi får prova våra kunskaper och färdigheter. Det är där vi får se om vår självbild faktiskt håller.
För det är lätt att vara kung över sin soffa men när man väl skickas ut i livet så kan det bli en rätt rejäl smocka som väntar en.

För många av oss har musiken, att spela musik, varit ett sätt att testa oss själva i spännande sammanhang. Bandkulturen är kanske inte vad den brukade vara och det är lite synd eftersom det finns något i samspelet där som lär oss för livet.
Att ha ett gemensamt mål, kunna diskutera sig fram genom olikheter och våra utvecklas tillsammans – det är det bandlivet handlar om.

Här har man nämligen ett sammanhang där man kan sporra varandra till nya äventyr. Kanske lära sig spela ett nytt instrument som kommer att tillföra till bandets sound. Ta något som en ukulele – https://www.danguitar.se/musikinstrument/andra-stranginstrument/ukulele – som kan bidra med oväntade saker till ljudbilden.
Eller kanske ger den bara inspiration utan att den märks så mycket i det direkt soundet. Allt är möjligt.

Fler nyheter