Fånga fisken – och dina sinnen

03 november 2021 Mikael Barani

editorial

Visst är det trevligt att bo inne i stan… men känns det inte ibland som om att allt är på låtsas?
Kanske märker man det först när man är ute i skog och mark, låter bli mobiltelefonen för en dag och bara andas och njuter av det som finns därute.

Återvunnen stillhet

För det är inte någon hemlighet att våra sinnen har kapats av alla dopaminkickar som vi får av alla de skärmar som vi har framför oss. Det är lite som att jämföra broccoli med mjölkchoklad – hjärnan älskar känslan av de där snabba kolhydraterna som rusar ut i hela kroppen.
Likadant är det med skärmarna – de är helt enkelt oemotståndliga för våra sinnen.

Saken är det att det tar ett tag att avgifta sig från skärmarnas trolldom. Det där suget efter kickar gör sig påmint gång på gång tills det efter ett tag ebbar ut. Detta kan ta dagar, om inte längre.
För när vi människor väl har vant oss vid något är det svårt att sedan vänja sig av vid det.

Det gäller därför att fylla sin tid med meningsfullhet som håller en distraherad – om man nu bestämmer sig för att ta tillbaka sina sinnen.
Det finns mycket att lära av att blicka bakåt och ägna sig åt sådant som människan alltid har gjort, exempelvis fiske.

Här får du inte bara en stillsam aktivitet utan har du tur får du även napp. Den där känslan av att tillaga och sedan äta något som man själv har fångat, det är en speciell upplevelse.
Extra magiskt blir det förstås om du äter firren på plats och grillar den över en öppen eld. Då snackar vi verkligen evolutionärt baserade dopaminkickar.
Det gäller som sagt bara att man tar sig tid till att göra allt detta. Det är en resa som görs steg för steg.