Kom närmare naturen med en marinkikare

01 maj 2019 jonas olsson
Kom närmare naturen med en marinkikare

Något av det bästa med den svenska naturen är att den är öppen för alla. Genom allemansrätten får vem som helst ströva genom skogar och över ängar, utan att be om tillåtelse. Det kan dock vara svåt att komma så nära djurriket som det går, när man avslöjar sin närhet till djuren genom ljudet av fotsteg och andetag. Om du däremot använder en marinkikare kan du få en närmare titt på djur och natur, utan att behöva gå miste om detaljerna du hade sett om du kunnat stå precis bredvid dem.

 

Upptäck fågellivet på nära håll

Kanske är du en av alla dem som njuter av att se svanar simma runt i par på sjön, eller följer du en svalas flykt över himlen. Genom att använda en marinkikare kan du se dem på nära håll, studera deras beteende och se deras bo. Varje år runt maj och juni häckar svanar och lägger upp till nio ägg. Att komma nära boet är inte att rekommendera, eftersom fåglarna försvarar sitt revir med både näbbar och klor. Genom att använda en marinkikare kan du i lugn och ro följa svanarnas liv, utan att riskera att störa dem.

Varför välja just en marinkikare?

Det finns en hel del olika kikare att använda när det kommer till hobbyverksamhet, men en marinkikare sticker ut som ett av de bästa alternativen. Den har en förstoring på ungefär sju gånger, vilket gör synfältet brett och lättöverskådligt. Objektivlinsen släpper in ljus när det är annars svårt att se klart, till exempel vid gryning eller i skymningen. Dessutom finns det oftast en inbyggd kompass i kikaren, vilket gör att du kan se hur långt ifrån målet du befinner dig. För dig som tycker om att vara ute i naturen är en marinkikare ett bra komplement till din övriga utrustning, och den är lätt nog att bära med sig en hel dag.