Moderna fönster kan passa även på gamla hus

15 juni 2022 patrick pettersson

editorial

Sune och hans fru hade bott många år i samma hus. Huset hade faktiskt varit ganska gammalt redan när de köpte det för flera årtionden sedan. De hade varit duktiga med att underhålla huset efter behov, både invändigt och utvändigt. Fasaden var av trä och hade målats om flera gånger. Sune hade också lärt sig hur man bäst håller efter gamla fönster. 

Huset låg nära havet och de salta vindarna gick hårt åt fönsterkarmarna. Varje sommar var det något som behövde fixas. Det gjorde inte saken lättare att fönstren var spröjsade. Det var väldigt mycket trä som behövde hållas efter. 

Sune och hans fru var inte så unga längre men kände sig inte redo att lämna det gamla familjehemmet för något mer lättskött. Samtidigt insåg han att när de så småningom verkligen skulle sälja huset, så skulle den nya köparen förmodligen tycka att det var besvärligt med så många gamla träfönster som behövde underhållas.

 

fönster

 

Fönster med aluminiumprofiler är lättskötta

De hade flera gånger funderat på att ersätta fönstren med nyare varianter. Om de hade haft moderna fönster med aluminiumprofil så hade fönstren knappt behövt någon skötsel alls, jämfört med hur det var nu. Dock hade de alltid hittills förkastat den tanken, eftersom husets karaktär var så beroende av fönstrens utformning med spröjsar. 

Nu diskuterade de situationen med en bekant som var duktig på byggnader och vård av dessa. Han tipsade dem om att det faktiskt finns ett stort utbud av fönster med aluminiumprofiler som till utseendet efterliknar gamla spröjsade träfönster. Sune och hans fru blev glatt överraskade och bestämde sig för att kontakta en fönsterfirma för att kolla in utbudet. 

De fick bra hjälp av firman och bestämde sig för en modell som skulle passa huset. Det dröjde inte länge förrän de gamla fönstren var utbytta. Resultatet blev verkligen snyggt och Sune pustade ut. Vilken lättnad att slippa sköta de gamla träfönstren.