Så hade bodelning varit enklare

TV-program håller inte samma kvalité som de gjorde förr. Vem minns inte den klassiska sketchen med “Bodelningen” i Hipp Hipp? Det handlade om ett par som skulle skilja sig och dela upp sina egendomar. På ett minst sagt väldigt tävlingsinriktat sätt. Inte alls så som traditionell bodelning brukar gå till, som via jurister, förhandlingar och äktenskapsförord. 

Bodelning är ganska komplicerat. Men den där TV-sketchen i Hipp Hipp gjorde det enklare. Varje part i det före detta äktenskapet fick en minut på sig att samla ihop det man ville ha i huset. De fick springa in, hämta allt av värde de ville ha och lägga det i en speciell yta utanför huset. Det man hann samla på sig under minuten var också det man fick behålla i skilsmässan. Stelt värre blev det när exfrun valde bort det ena barnet.  

 

 

Enklare med äktenskapsförord

Som sagt, det är inte på det sättet som bodelning vanligtvis går till. I det verkliga livet sker ofta förhandlingarna om vem som ska ha vad efter en skilsmässa via juridiska ombud. Ofta för att parterna är så irriterade att de inte ens kan prata med varandra.  

Vid skilsmässor från äktenskap delar man i regel på hälften av parets tillgångar. En hälft till vardera part. Om man inte har skrivit ett äktenskapsförord vill säga. Det kan göra fördelningen något enklare. Det är ett juridiskt bindande dokument som säger vem som ska ha vad. Som skyddar de där tillgångarna du inte riktigt litade på att din man eller fru skulle ge tillbaka om ni skilde er. Vilket ni nu gör. 

Svårare är det om man bara varit sambos. Eller för den delen ska ärva någon. Det där är så komplicerat att det inte ens finns utrymme att gå igenom sådan bodelning i den här texten. Läs istället mer om bodelning här: https://www.nordinsjuristbyra.se/