Skydd med hundbur i bil

26 oktober 2021 jonas olsson

editorial

Den man älskar, den vill man skydda till varje pris. En hund som är lös i bil under färd är a) oskyddad vid inbromsning och krock och b) en dödsfara för alla andra som åker med i bilen. Numer kan vi också tillägga att c) det är olagligt att inte ha hunden säkrad.

Att investera i hundburar bil är med andra ord inte bara intelligent utan också nödvändigt. Alternativen är inte acceptabla och innebär inte heller en bekvämare färd för någon. En hund i hundbur känner trygghet och det kan också alla andra passagerare i bilen göra.

Hur väljer man en hundbur?

De flesta tillverkare av hundburar har tabeller där du kan söka upp din egen bilmodell och se vad som gäller. Vanligen passar samma bur i ett antal olika bilmärken och modeller. Det andra man ska ta ställning till är burens storlek.

En bur ska givetvis vara tillräckligt stor för att din hund ska kunna ligga bekvämt i den. Hunden ska ju enbart resa några timmar åt gången i bilburen, inte bo i den. Det är också viktigt att din hundbur faktiskt inte är onödigt stor. En av tankarna med hundbur är att hunden inte ska kastas runt vid en eventuell inbromsning eller krock.

Hundbur för flera hundar

Inte alla är nöjda med enbart en hund, utan väljer att äga flera. Det brukar gynna gott humör hos både ägare och hundar och daglig dammsugning är ett kärt besvär – kanske? När det gäller hundburar finns det förstås ett antal modeller som passar för fler än en hund.

Beslut man då måste ta är om det ska finnas en skiljevägg i buren. Hundbur monteras med baksidan mot bilens baksäte och fästs med remmar i bilens fästen. En ordnad och trygg bilfärd för både dig och de mer lurviga familjemedlemmarna börjar med en hundbur.