Ytterdörrar – konsten att köpa rätt ytterdörr

29 september 2021 jonas olsson

En ytterdörr är kanske inte det roligaste inköpet. Det kan kännas både dyrt och svårnavigerat. Vilken dörr är bra, och vilka dörrar är inte det? Men med lite research kan du komma långt, och förhoppningsvis hitta en ytterdörr som passar dina behov och önskemål perfekt. 

En ytterdörr kan vara många saker. Dels är det en skyddande barriär mot yttre hot och faror, dels en väg in i ditt hem och i din fristad. Ytterdörren är det första gäster och besökare ser när de hälsar på hos dig, samtidigt som det är det sista du ser innan du går hemifrån. Det kan därför vara värt att ägna en stund åt att hitta en ytterdörr som känns både trygg och välkomnande. 

 

Olika typer av ytterdörrar

Det finns olika typer av ytterdörrar. Ytterdörrar kan vara gjorda i olika träslag, exempelvis teak eller ek. Ytterdörrar kan ha ett, flera eller inga fönster alls. Fönster i ytterdörren är lite av en smaksak. En del föredrar ett mindre fönster som ger ljusinsläpp men ingen direkt insyn utifrån. Andra föredrar ytterdörrar med större eller flera fönster. 

Det har blivit allt mer populärt med så kallade säkerhetsdörrar. Säkerhetsdörrar är utformade för att stå emot inbrottsförsök såväl som eld och brandrök. En annan modern lösning är dörrar med kodlås istället för traditionella nyckellås. 

 

 

Att köpa en ytterdörr

Som tidigare nämnts är det en del att tänka på när det är dags att köpa ytterdörr. Ytterdörrar kommer i många olika stilar och utföranden, och priset kan variera kraftigt. Det kan därför vara klokt att fundera över vilken prisklass och vilka kvaliteter du vill att din ska ha.

Genom att fastställa vilken typ av dörr du är ute efter blir sökandet efter den perfekta ytterdörren förmodligen enklare. Det finns återförsäljare av ytterdörrar i hela Sverige både online och i fysiska butiker.

Fler nyheter